СИГНАЛ ЗА РУШАЩО СЕ КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

Подробно описание

ДО Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА

КМЕТ НА ГРАД СОФИЯ

 

ДО Г-Н НИКОЛАЙ АЛЕКСАНДРОВ

КМЕТ НА РАЙОН ОБОРИЩЕ

 

 

 

СИГНАЛ ЗА РУШАЩО СЕ КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО

 

ШЕПОТА НА СИМВОЛИТЕ

 

Къщата с ягодите е символ.

За ботаниците вероятно заради симпатичните малки плодчета, за ценителите на архитектурата е един от примерите на отминало време и стил, за други защото е неразделно свързана с историята на София, за някои възможност за политически дивиденти. Извън този град и държава по света има безспорно много по-значими символи. Има архитектурни шедьоври, има хиляди примери, които радват, на възстановено автентично културно наследство. И при това не защото Законът задължава, а защото собствениците имат светли стремежи и желание да запазят духа на епохата, да заживеят и в друга такава отминала, но днес и сега, да запазят Оригинала и да изпитат незаменимото или неподменимо удоволствие от това.

Къщата с ягодите е от не многото такива символи у нас за запазването в автентичен вид на които са се подписали над 10 000 човека от 2015г. до днес. Какъв е бил подтикът на всички тези хора – и сега учените спорят, но бъдещите не биха се учудили.

Можем и да не минаваме по ул. „Сан Стефано“, можем да заобикаляме, или просто да не виждаме и да извръщаме глава.

Вероятно ако и самата Къща с ягоди се „изпари“ за седмица, месец ще споделяме в социалните мрежи, но ще мине, ще бъде заменена от следващи картинки, само че не в България, а някъде от света. Не е "Нотр Дам“. А само нагледно натрапено доказателство за територия където няма символи, а само закони, които никой не е против да се заобиколят.

Какво означава символът на Къщата с ягодите, символът като стойност за Вас тепърва предстои да разберем с любопитство.

За мен като автор на петицията всеки подпис е едно безценно камъче, което нося от 5 години във вързоп. Заедно с други вързопи. Защо я създадох? В самото начало само защото имам двама приятели от които съм чувала, че много я харесват.

Къщата с ягодите се руши. Дали поради неправомерно извършен ремонт (при желание проверка би установила, че неправомерният ремонт изглежда е извършен във време в което настоящият собственик е бил собственик). Дали поради нежелание на собственика да запази Оригинала. Дали поради непознаване на Закона за културното наследство и Закона за застрояване на столичната община, но при всички положения не бих се осмелила да твърдя, че Законът е нещо, което е създадено с цел да улесни желанието на придобилият имот с културно-историческа стойност да прекъсне връзката с миналото на град София.

Нещата стоят така. Или уважете и спазете искането на подписалите петицията – паметникът на културата да бъде реставриран в автентичен вид в кратки срокове, както предвиждат цитираните ЗКН и ЗУЗСО. Или седнете на ръба на бездната и едно по едно хвърлете 10 000 камъчета в пустотата.

Къщата с ягодите навършва 90 години през 2020г. Пожелавам ѝ, на собственика ѝ, на нас всички да ги посрещнем достойно.

 

 

 

С уважение

 

 

За връзка: https://www.peticiq.com/strawberry_house

Местоположение на проблема
[42.6955697592061,23.3394854180908]
ул. „Сан Стефано“ 6, 1504 Център, София, България
район Оборище
Уточняващ адрес
район Оборище
София
Център
улица „Сан Стефано“
6
Статус
Получил уведомление
Прикачени файлове
Коментари
lpatrashkova
27.07.2020 16:40:24

Здравейте!

Вашият сигнал е насочен по компетентност и към главния архитект на Столична община.

Отговори
История